Kom igång med segmentering
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Med hjälp av segmentering kan du välja att skicka till en del av en lista, baserat på information du har om kontakten. Till exempel om du endast vill skicka till alla som bor i en viss stad eller har ett specifikt intresse. Du kan välja enbart ett villkor eller välja att kombinera flera olika villkor.

I den här artikeln får du lära dig hur du kan använda attribut för att endast skicka ut till en del på din lista.

Innan du börjar

• Du behöver ha Standardplanen för att kunna skicka på attribut.

• Du behöver skapa det attribut som du vill filtrera på innan du skickar.

• Kontakterna behöver ha informationen i fältet för attributet innan du skickar.

• Du kan uppdatera nuvarande kontakters information genom att klicka på “Uppdatera existerande kontakter” när du importerar kontakter.

• Du kan endast filtrera med “Och”(till exempel Län: “Dalarna” -> “och”-> Klubb: “Leksand IF”).

Bestäm hur du vill segmentera

Innan du kan skicka på ett segment behöver du bestämma vilken information fältet för attributet ska innehålla för varje kontakt. För att till exempel Elisabeth ska mejl om hennes favoritklubb Leksands IF så måste nedan information finnas inne i fältet för attributet.

Se till att även anteckna ner hur ni formulerar er i attributen. Till exempel om ni skriver “Leksand”, “LIF” eller “Leksands IF”. Ett annat exempel kan vara Webinar X -> “Ja”/”Nej”.

Hur informationen presenteras i fälten påverkar hur du kan bestämma villkor och få fram de kontakter som du vill skicka till. Mer om det kan du läsa om under “Villkor”.

När informationen finns inne i systemet och mejlet är redo att skickas, då kan du på sidan där du bestämmer listor och avsändare välja att:

Skicka baserat på filter

När du har klickat på “Lägg till filter” kan du välja vilket eller vilka attribut som vill skicka på och sedan vilka villkor som ska gälla. Till exempel till de som har “LIF” som favoritlag. Baserat på vilken typ av attribut som du väljer finns det olika villkor som bestämmer villkor och hur kontakter kan inkluderas.

Du kan i dagsläget filtrera med “Och” - till exempel Län: “Dalarna” -> “Och”-> Klubb: “Leksand IF”.

Villkor

När du har valt vilket attribut som ska användas kan du välja vilka kontakter som ska inkluderas.

Om du till exempel skulle ha ett attribut, som har typen nummer, där dina kontakter har siffror från 0 till 100 och vill skicka till en viss del eller som har “10” så skulle det i detta fall nedan villkor finnas och ta fram kontakter som:

Är lika med

Tar med alla kontakter som har siffran 10

Större än eller lika med

Tar med alla kontakter som har siffran 10 och uppåt

Mindre än eller lika med

Tar med alla kontakter som har siffran 10 och neråt

Om du har valt ett attribut, som har typen text, och vill skicka ut till alla som hejar på Leksand IF (LIF), kan du välja bland nedan villkor och skriva som sökord “LIF”. I detta fall så skulle nedan villkor finnas och ta fram kontakter som:

Är lika med

Tar med alla där fältet matchar exakt med “LIF”

Innehåller

Tar med alla kontakter där fältet innehåller “LIF” (Jag tycker LIF är #1)

Börjar med

Tar med alla kontakter där fältet börjar med “LIF” (LIF är favoritlaget)

Slutar med

Tar med alla kontakter där fältet slutar med “LIF” (Mitt favoritlag är LIF)

När du filtrerar är det bra att se till att du har koll på vad som står i fälten hos dina kontakter och hur de olika villkoren kan påverka.

I exemplet med favoritlag hade du kunnat missa kontakter som själva har skrivit “Leksands IF” eller tvärtom. Det vill säga att du hade kunnat missat de kontakter som hade skrivit “LIF”, om du skulle använda “Leksands IF” som sökord.

Om du endast skulle skriva “Klubb” -> “Innehåller -> “Leksands” så skulle du också kunnat fått med de kontakter som har till exempel skrivit Leksands ridklubb eller Leksands friidrottsförening. Därför är det bra att i ett dokument skriva ner hur ni har tänkt, vilka alternativ som finns och använda samma formuleringar.