Enkäter
Skapa en enkät
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Oavsett om du vill förstå dig på dina kunder, medarbetare eller få klarhet hjälper enkäter dig att samla in information på ett och samma ställe. Och det allra bästa är att det finns mallar (till exempel NPS) redo att användas och samla in svar.

Innan du börjar

Här är några saker som är bra att veta:

• Ditt abonnemang måste ha planen standard för att få tillgång till enkäter.

• Du kan skapa obegränsat med enkäter.

• Antal svar påverkar inte kostnaden av tjänsten.

• All data lagras på egna servrar i Sverige.

Skapa en enkät

Följ nedan steg för att skapa en enkät:

1. Gå till “Enkäter” > “Skapa enkät”.

2. Välj den mall som passar dig bäst.

3. Ange ett namn för enkäten.

När du har valt mall och skrivit ett namn är det dags för att:

Anpassa din enkät

När du har valt en mall kan du anpassa utseendet och frågorna.

Du kan i mallen lägga till, ta bort eller redigera de förskrivna frågor som finns. Du kan även var som helst i enkäten lägga till text, bild, linje, eller avstånd.

För att anpassa din enkät, börja med att gå till fliken “Design” för att ställa in grundinställningarna.

Inne på design fliken kan du ändra inställningarna för:

• Färger för bakgrund och innehåll

• Rubriker

• Brödtext

• Linjer

• Knappar

Ett tips är att använda samma färger och typsnitt som du har på din hemsida. På så sätt kan dina prenumeranter känna igen att enkäten kommer från dig.

Om du vill lägga till en annan färg kan du klistra in HEX- eller RGB koden för färgen. Där det i nedan exempel står "FFFFFF" eller "255" "255" "255" kan du klistra in HEX- eller RGB koden.

De ändringar som du gör inne på “Design” ändrar grundinställningarna för hela enkäten. Till exempel om du vill ha rundare knappar kan du enkelt gå in på design fliken för att göra alla knappar i din enkät rundare, om du inte tidigare har gått in på en specifik knapp och gjort ändringar.

När du är klar med att ställa in grundinställningar, klicka på “Bygg” för att komma till vyn där du kan lägga till, ta bort eller redigera de frågor som finns i mallen.

Lägg till eller redigera frågor

I enkäten kan du ställa frågor där personen kan:

• Ge ett kortare svar.

• Ge ett längre svar.

• Välja ett av alternativen.

• Välja ett eller flera alternativ.

Om du har valt en mall med frågor så kan du se vilken typ av fråga det är genom att ställa muspekaren på frågan, längst till vänster ser du då om det till exempel är en fråga där personen kan svara kort eller långt.

För att dra in en ny fråga, välj vilken typ av svar som du vill ha och dra och släpp sedan blocket där du vill ha frågan.

För att redigera en fråga, klicka på frågan eller ikonen som ser ut som en penna. När du redigerar en fråga kan du också bestämma om den ska vara obligatorisk och om du vill ha en förklarande text bredvid frågan.

För att kopiera en fråga, klicka på den orange ikonen som har två fyrkanter.

För att radera en fråga, klicka på den röda ikonen som har en papperskorg .

För att flytta en fråga, klicka på den gröna ikonen som har en pilar åt alla håll.

När du känner dig nöjd med dina frågor kan du klicka på “Nästa steg” för att:

Anpassa tack-sidan

När en person har skickat in sina svar hamnar de på en tack-sida.

Tack-sidan byggs upp via sektioner där du sedan lägger till innehåll. Sektionernas kolumner bestämmer hur innehållet kan placeras. Om du till exempel väljer att lägga till en sektion med två kolumner kan du ha två bilder bredvid varandra. Om du väljer en sektion med en kolumn kan dina bilder vara placerade under varandra.

Alla block som ligger under “Lägg till innehåll” kan du placera hur du vill i en sektion. Och all information som finns i mallen går att redigera, kopiera, flytta eller ta bort.

När du känner dig nöjd med dina frågor kan du klicka på “Nästa steg” för att:

Publicera och dela enkäten

Du kan välja att publicera direkt eller senare.

När du publicerar enkäten skapas en länk som du sedan kan länka till i ett mejl, på sociala medier eller var du vill att den ska delas. Du kan sedan välja att pausa enkäten om du inte längre vill att personen ska kunna se den eller att du inte vill samla in fler svar.

När du får in svar kommer det skapas en sammanfattning vad alla har svarat och även enskilda svar. Sammanfattningen uppdateras allt eftersom det kommer in fler svar.