Introduktion: Block Editor
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Hur fungerar Block Editorn?

Innan du börjar att skapa ditt nyhetsbrev är det bra att få lite kunskap om hur Block Editorn fungerar. Ditt nyhetsbrev byggs upp via sektioner där du sedan lägger till innehåll. Nedan ett exempel en sektion med två kolumner där ett bild- och text block har lagts till i varsin kolumn.

Sektionerna bestämmer hur innehållet kan placeras. Om du till exempel väljer att lägga till en sektion med tre kolumner kan du ha tre bilder bredvid varandra. Om du väljer en sektion med en kolumn kan dina bilder vara placerade under varandra.

Nu när du har en bättre förståelse för hur du skapar ditt nyhetsbrev är det dags att börja bygga ditt nyhetsbrev. Börja med att gå till fliken “Design” för att ställa in grundinställningarna.

Design

Inne på design fliken kan du ändra inställningarna för:

• Färger för bakgrund och innehåll

• Rubriker

• Brödtext

• Linjer

• Knappar

Använd samma färger och typsnitt som du har på dina hemsida. På så sätt kan dina prenumeranter känna igen att nyhetsbrevet kommer från dig.

Om du vill ha andra färger kan du klistra in HEX- eller RGB koden för färgen i fälten där det i nedan exempel står "FFFFFF" eller "255" "255" "255". Du kan också välja färg genom att dra i strecket under fyrkanten och sedan klicka och dra i fyrkanten ( färgväljaren) tills du hittar din färg.

Alla ändringar som görs inne på design fliken ändrar alla delar i nyhetsbrev. Till exempel om du vill ha rundare knappar kan du enkelt gå in på design fliken för att göra alla knappar i ditt nyhetsbrev rundare, om du inte har gått in på en specifik knapp och gjort ändringar.

När du är klar med att ställa in grundinställningar, klicka på “Bygg” för att komma till vyn där du kan lägga till innehåll och sektioner.

Bygg: Lägg till innehåll

Alla block som ligger under “Lägg till innehåll” kan du placera hur du vill i en sektion. Och all information som finns i mallen går att redigera, kopiera, flytta eller ta bort.

Hur byter jag ut bilder?

För att ändra bild, klicka på bilden som du vill ändra. På vänster sida klickar du sedan på “Bläddra” för att komma åt mediahanteraren och ladda upp dina egna bilder. Klicka på “Ladda upp” om du vill hämta en bild från din dator.

I fältet under "Alternativtext" kan du skriva en text som syns när bilden inte visas. Visa har inställningen att inte visa bilder när de tar emot mejl, i dessa fall kommer texten som du skriver i det fältet att synas istället.

I fältet under "Bildlänk" kan du lägga in en länk för bilden. Om din läsare sedan klickar på bilden så kommer de komma till länken som du har lagt in.

När du är klar, klicka på "Spara och återvänd" för att komma tillbaka till alla block.

Hamnar din bild upp och ner? I så fall kan det bero på hur din bild är tagen.

När du tar kort med kameran så känner kameran av hur du håller den i förhållande till marken och lägger in det som lite extra information i bilden. Exif data kallas det. De flesta program i din dator kan känna av den här extra informationen och därför vet hur de ska vrida bilden. Men tyvärr kan inte verktyget känna av detta, utan den tittar på bilden rakt upp och ner hur den ligger "fysiskt".

I och med att information inte kan kännas av behöver du ta in bilden i ett bildredigeringsprogram och spara om den i rätt läge så att även den "fysiska" bilden är vänd rätt.

Om du inte redan har ett bildredigeringsprogram på datorn är här två gratisprogram man kan använda:

Det här är ett program du installerar på datorn (PC):

Här kan du redigera din bild direkt i webbläsaren

Hur ändrar jag texterna i mallen?

För att ändra texter som syns i nyhetsbrevet, klicka på texten som du vill ändra. På vänster sida ska du se ett textfält där du kan klistra in eller skriva egna text. När du är klar, klicka på "Spara och återvänd" för att komma tillbaka till alla block.

• För att skapa en rubrik, markera texten som du vill ha som rubrik > klicka på "Normal" och välj sedan vilken storlek du vill ha för rubriken.

• För att lägga till en länk, markera texten som du vill länk > klicka på symbolen som ser ut som en kedja (längst till häger) och välj sedan vart du vill länka.

Hur kopierar jag ett innehållsblock?

För att kopiera ett block som ligger under “Lägg till innehåll” (till exempel text eller bilder), gå till innehållet som du vill kopiera, klicka på ikonen som är orange och som har två fyrkanter.

När du har kopierat innehållet, gå till "kopian" och klicka på den gröna ikonen med pilar. Dra sedan blocket dit du vill ha innehållet.

Vill du kopiera allt innehåll? Läs “Hur kopierar jag en sektion?” som finns längre ner i denna artikel.

Bygg: Lägg till en sektion

Hur lägger jag till en bakgrundsfärg för en sektion?

För att lägga till en bakgrundsfärg för en sektion, dra muspekaren längst till höger tills du ser att det står sektion i vänstra hörnet och klicka på den blåa ikonen som har en pennan. På din vänstra sida får du upp en meny med olika val som “Layout” och “Bakgrundsfärg”, klicka på “Bakgrund” för att lägga till en bakgrundsfärg för sektionen.

Hur kopierar jag en sektion?

För att kopiera en sektion, dra muspekaren längst till höger tills du ser att det står sektion i vänstra hörnet och klicka på den orange ikonen som har två fyrkanter.

Hur flyttar jag en sektion?

För att flytta en sektion, dra muspekaren till vänster tills du ser att det står sektion i vänstra hörnet och klicka på pilarna som är till vänster för att flytta upp eller ner sektionen.