Hem  ›  1. Kontakter  ›  Prenumerationer  ›  Samla in prenumeranter via hemsidan

Samla in prenumeranter via hemsidan

Taggar:

Att ha ett formulär på hemsidan där dina besökare kan lämna sin e-postadress och på så sätt läggas in direkt på ditt konto på Get a Newsletter är ett effektivt och smidigt sätt att öka antalet prenumeranter på ditt nyhetsbrev. Gå igenom nedanstående så har du ett prenumerationsformulär på din hemsida.

Förberedelser: Bekräftelsemail och landningssidor

Innan vi skapar själva formuläret är det bra att förbereda lite för att få det riktigt bra. När en besökare klickar på knappen för att prenumerera händer det ett par saker;

• E-postadressen läggs in på Get a Newsletter.
  • Den nyblivne prenumeranten skickas till en landningssida (tack-sida).
  • Ett bekräftelsemail skickas ut till e-postadressen.

E-postadressen läggs in på Get a Newsletter

När det gäller inläggningen av e-postadressen på Get a Newsletter behöver du inte göra någonting, detta sköts helt automatiskt.

Den nyblivne prenumeranten skickas till en landningssida (tack-sida)

När den nyblivne prenumeranten klickar på knappen för att prenumerera på din hemsida skickas hon/han till en landningssida som förslagsvis tackar för prenumerationen och uppmanar prenumeranten att gå till sitt e-postprogram och bekräfta prenumerationen (se rubriken ”Ett bekräftelsemail skickas ut till e-postadressen”).

I samband med att du skapar formuläret kan du ange en webbadress till denna landningssida. Anger du inget kommer Get a Newsletters standardsida att användas men det blir mycket bättre om du använder en egen så det rekommenderar vi.

Landningssidan skapar du förslagsvis på din hemsida som en undersida som inte finns med i menyn på din hemsida. Spara adressen till denna då vi ska använda den senare.

Ett bekräftelsemail skickas ut till e-postadressen

Direkt när någon skriver upp sig på ditt nyhetsbrev via din hemsida skickas det ut ett bekräftelsemail där prenumeranten ombeds att bekräfta sin prenumeration. Detta är för att du ska vara säker på att den som lämnade e-postadressen är den som äger adressen, på så sätt vet du att det endast är de som vill ha ditt nyhetsbrev som får det.

Börja med att skriva ett bekräftelsemail där du välkomnar prenumeranten välkommen och ber henne/honom att bekräfta sin prenumeration. Detta gör du genom att gå in på din lista (”Kontakter” > ”Listor” i menyn, klicka sedan på listans namn) och sedan redigerar inställningarna för bekräftelsemailet.

I inställningarna för bekräftelsemailet kan du ange en webbadress till en webbsida, dvs. en sida som prenumeranten kommer till när han/hon klickar på länken. Vi rekommenderar att du lägger upp en undersida på din hemsida med en trevlig tack-text som du kan använda för detta. Anger du inget kommer vår standardsida att användas, något som också fungerar men det är så klart trevligare om prenumeranten får ett personligt tack från dig på din hemsida.

Skapa prenumerationsformuläret

Nu när du har bekräftelsemail och eventuella landningssidor klara är det dags att skapa formuläret. Det gör du när du är inloggad på Get a Newsletter; Gå till ”Kontakter” > ”Api & formulär” i menyn och välj ”Skapa prenumerationsformulär”.

Genomgång av de olika fälten på sidan

API
Välj en api-nyckel i rullgardinsmenyn. En api-nyckel används för att spåra varifrån dina prenumeranter kommer, du kan t.ex. ha en nyckel för din hemsida, en för Facebook eller två olika för din hemsida om du har flera formulär.

Kontaktfält
Klicka i de uppgifter du vill samla in, e-postadressen är redan förklickad. Vill du t.ex. endast samla in förnamnet samt e-postadressen så klickar du i kryssrutan intill ”Förnamn”.

Attributfält (Har du inga attribut finns inte detta val med)
Om du har attribut inlagda på ditt konto har du möjligheten att samla in dessa också, det kan t.ex. vara ”Företag”, ”Adress” etc. Kryssa i de attribut du vill ha med i ditt formulär.

Lista
Välj den lista du vill att prenumerationen ska läggas till på.

HTML-representation
Valet gällande HTML-representation är för användare som har lite mer kunskap inom webbprogrammering och vill ha formuläret på ett speciellt sätt. För dig som vanlig användare rekommenderar vi ”Tabell” då det är enklast.

Landningssida
Här anger du den landningssida du skapade tidigare, om du följde tidigare instruktioner. Ange hela webbadressen inklusive http://. Detta är den landningssida prenumeranten kommer till när han/hon klickar på knappen för att prenumerera, vanligtvis innehåller denna en kort tack-text samt en uppmaning om att prenumeranten bör gå till sitt e-postprogram för att bekräfta prenumerationen.

Anger du inget här kommer vi automatiskt att skicka prenumeranten till en standardsida på Get a Newsletter där prenumeranten blir tackad och uppmanad att bekräfta prenumerationen.

Skickatext
Skriv in den text du vill ha på knappen som prenumeranten ska klicka på för att skicka in sina uppgifter. Exempel är t.ex. ”Skicka” och ”Prenumerera”.

Få in formuläret på hemsidan

När du har fyllt i allt på sidan ”Skapa prenumerationsformulär” klickar du på knappen ”Skapa prenumerationsformulär” och vi tar fram HTML-koden för formuläret. Denna HTML-kod kopierar du och klistrar in på din hemsida. Tänk på att stå i HTML/kod-läge på din hemsida när du klistrar in.

Utseendet på formuläret justerar sig automatiskt efter inställningarna på din hemsida. Skulle det behövas några justeringar kan du enkelt ändra det direkt i HTML-koden om du har koll på det, om inte – tag kontakt med de som hjälper dig med hemsida.