Hem  ›  0. Guider  ›  Redigera utskick (TinyMCE) – Genomgång

Redigera utskick (TinyMCE) – Genomgång

Taggar: , , , , ,

Under ”Redigera utskick” kan du enkelt redigera ditt utskick så det blir som du vill ha det innan du skickar.

Innehållsförteckning

Förklaringar av de olika delarna på sidan

Ämne

Ämnet är en av de viktigaste delarna av ett nyhetsbrev, det är det som syns som titel i mottagarens e-postprogram och även det som används som namn på nyhetsbrevet/utskicket här på Get a Newsletter.

Om du använder ett ämne som arbetsnamn när du jobbar i verktyget, tänk på att ändra det till det du vill använda när du skickar ut innan du gör utskicket. Ämnet är en viktig del i hur läst ditt utskick blir, ett intresseväckande ämne gör att fler prenumeranter öppnar ditt nyhetsbrev.

Meddelande

I fältet vid ”Meddelande” skriver du in vad som ska skickas i nyhetsbrevet. Det fungarar ungefär som en ordbehandlare (t.ex. Microsoft Word).

Längst upp i meddelandefältet har du en verktygslist där du hittar de verktyg som finns tillgängliga när du redigerar nyhetsbrevet, se nedan.

Verktygsfält

Nedan går vi igenom de vanligaste verktyget och hur du använder dem.

Spara

Spara utskick

Den lilla disketten i verktygsfältet används för att spara ditt arbete, se bilden ovan. Det är bra att spara lite då och då så du är säker på att ditt arbete inte går förlorat om din Internetuppkoppling skulle strula eller något liknande.

Utöver sparaknappen i verktygsfältet finns det två spara-knappar längst ned på sidan (den ena används när du är klar och vill stänga nyhetsbrevet, den andra fungerar precis likadant som knappen i verktygsfältet).

Redigera i helskärmsläge

Helskärmsläge

För att få en god överblick kan det vara bra att öppna upp redigeringen av nyhetsbrevet i helskärmsläge. Det gör du genom den blå knappen till höger om disketten, se bilden ovan. För att komma tillbaka till det ursprungliga läget klickar du på samma knapp igen.

Klipp ut, Kopiera och Klistra in

Klipp ut, Kopiera och Klistra in

Verktygen ”Klipp ut”, ”Kopiera” och ”Klistra in” gör du precis det de heter.

En del webbläsare har tyvärr säkerhetsbegränsningar som gör att det inte går att använda knapparna utan du måste använda tangentbordsgenvägarna istället. Har du en PC använder du Ctrl + X för klipp ut, Ctrl + C för kopiera och Ctrl + V för att klistra in. Har du Mac använder du cmd + X för klipp ut, cmd + C för kopiera och cmd + V för att klistra in.

Varför försvinner formateringen när jag klistrar in?
När du klistrar in information rensar vi bort så mycket som möjligt av formateringen och klistrar in informationen som ren text för att det ska bli så bra som möjligt. I den bästa av världar skulle vi självklart vilja behålla formateringen på det du klistrar in men en del program ställer till det, exempelvis Microsoft Word.

Ta bort formatering

Ta bort formatering

Med radergummit tar du bort formateringen på den markerade texten. Följande formatering tas bort: fetstil, kursivering, understrykning, typsnitt, fontstorlek, textfärg samt överstrykningsfärg. Däremot bevaras länkar, listor och upphöjda/nedsänkta tecken.

Radergummit kan vara praktiskt om det skulle det strula med typsnitten. Då rekommenderar vi att du markerar allt, tar bort formateringen och ställer in den igen.

Format

Format

För att formatera din text finns det ett par olika format – Stycke, Rubrik 1, Rubrik 2, Rubrik 3, Rubrik 4.

Det normala textläget är ”Stycke” och det du kommer att använda mest. För att ställa in formatet för din text, markera texten och välj format i listan.

Om du tycker det är för stor marginal mellan rubrik och text kan du prova att istället skriva rubriken först i stycket (med formatet ”Stycke”) och sedan göra en radbrytning (håll ned Shift och tryck Enter), då hamnar rubriken på en egen rad. Justera sedan storleken på rubriken och/eller gör den fetstilt tills du är nöjd.

Fontfamilj / Typsnitt

Fontfamilj/typsnitt

Med rullgardinsmenyn ”Fontfamilj” kan du enkelt ställa in typsnittet för din text. För att ställa in typsnittet, markera den text du vill att det ska gälla och välj det typsnitt du önskar.

Varför finns det inte fler typsnitt?
Att det inte finns fler typsnitt att välja på beror på att vi vill att det ska se likadant ut hos alla mottagarna. För att ett typsnitt ska fungera hos mottagaren krävs det att typsnittet finns installerat på datorn och de typsnitten vi har valt ut är de som är standard och finns med allra största säkerhet hos samtliga mottagare.

Fontstorlek

Med rullgardinsmenyn ”Fontstorlek” kan du enkelt ställa in storleken för din text. För att ställa in storleken, markera den text du vill att det ska gälla och välj den storlek du önskar.

Fontstorlek

Lägg till länk

När du vill lägga till en länk till en webbsida, e-postadress eller ett dokument, markera den text du vill ha länkad och klicka på verktyget ”Lägg till länk”. Vill du länka en bild istället för en text, klicka en gång på bilden och klicka sedan på verktyget ”Lägg till länk”.

Lägg till länk

När du klickat på ”Lägg till länk” får du upp ett nytt fönster med inställningar, se nedan.

Lägg till länk - ange webbadress

I fältet ”Webbadress” skriver du in sökvägen till den webbsida du vill länka till. Du kan även ange en e-postadress eller klicka på bläddra för att ladda upp ett pdf-dokument och länka till det.

För att underlätta för dig har vi gjort en lista med ett par länkar som kan vara bra att, se bilden nedan (länkarna förklaras under bilden):

Lägg till länk - välj länk från lista

Länk för att visa online

Länken för att visa online visar en webbversion av ditt nyhetsbrev och är obligatorisk i varje utskick. Om den saknas lägger vi in den längst upp i nyhetsbrevet.

Länk för att avsluta prenumeration

Länken för att avsluta prenumeration ger prenumeranten möjlighet att avsluta sin prenumeration på nyhetsbrevet. Även denna länk är obligatorisk. Finns den inte med lägger vi till den längst ner i nyhetsbrevet.

Länk för att dela på Facebook/Twitter/Bloggy m.fl.

Länkarna för Facebook, Twitter, Bloggy m.fl. fungerar likadant. Nedan tar vi ett exempel med Facebook.

Med ”Länk för att dela på Facebook” får du en länk till Facebook med adressen till en opersonlig* webbversion av nyhetsbrevet förifylld. Det betyder att dina prenumeranter kan klicka på den för att dela med sig av nyhetsbrevet till sina vänner.
* Till skillnad från ”Visa online”-länken som har en personlig kod för att vi ska kunna visa i rapporten vilka länkar i nyhetsbrevet som respektive mottagare klickar på.

Länka inom mejlet

Du kan också länka från en del av mejlet till en annan.

Ställ markören framför den rubrik/bild/text som du vill länka till och klicka på ankaret till höger om ”Lägg till länk”.

Då får du upp ett litet fönster där du skriver in ett namn på det du vill länka till, välj ett kort namn som är lätt att förstå/komma ihåg. Använd bara a–z och 1–9, inte åäö eller liknande. Klicka på ”Infoga” när du är klar.

Markera sedan den text du vill ska vara själva länken och klicka på ”Lägg till länk”.

I länkfönstret som visas då finns det en meny som heter ”Bokmärken” och som innehåller alla ankare som du har skapat. Klicka på menyn och välj det ankare (det avsnitt) som du vill länka till. Då fylls rätt adress automatiskt i i fältet ”Webbadress”. Klicka sedan på ”Infoga” så läggs länken till.

Lägg till bild

Verktyget ”Lägg till bild” använder du när du vill lägga till en bild i nyhetsbrevet. Ställ musmarkören i början på den textrad där du vill ha bilden och klicka på ”Lägg till bild” i verktygsfältet, se nedan.

Lägg till bild

När du klickar på knappen får du upp ett nytt fönster med inställningarna för bilden, se nedan.

Lägg till bild - Inställningar

I fältet ”Bildens webbadress” ska sökvägen till bilden vara. Har du bilden upplagd på din egen hemsida kan du skriva in hela webbadressen till bilden här. Har du bilden på din dator, kan du enkelt ladda upp den här på Get a Newsletter, klicka då på ”Bläddra”.

När du klickar på ”Bläddra” får du upp ett nytt fönster, där ser du din egna bildmapp hos oss på Get a Newsletter. Det är här du har dina bilder sparade (här sparar du även dokument som du vill bifoga). Nedan visar vi hur det kan se ut.

Bildarkiv

Vill du välja en bild som du redan har laddat upp klickar du helt enkelt på bilden.

Har du bilden på din dator klickar du på ”Ladda upp” uppe till höger, se pilen på bilden ovan (har du flera mappar och vill ha bilden i en speciell mapp måste du gå till den mappen innan du klickar på ”Ladda upp”, du kan inte flytta på bilderna när du väl har lagt till dem), och sedan på knappen ”Välj filer”, se bilden nedan. Här kan du välja en eller flera bilder/filer som du vill ladda upp. Om ”Välj filer” inte fungerar kan du klicka på länken ”enkla uppladdaren” och ladda upp bilderna/filerna en och en istället, se lilla pilen i bilden nedan.

Ladda upp – välj filer

När du har letat upp bilden på din dator och klickat på ”Öppna” (eller motsvarande i fönstret som kommer upp) visas en lista över de filer du valt. Klicka på knappen ”Ladda upp till servern” (se bilden nedan) så läggs bilderna till i den mapp du valt.

Ladda upp bild i bildarkiv

När du har laddat upp bildern visas den bland dina andra bilder i bildarkivet. Klicka på den bild du vill infoga i nyhetsbrevet och du kommer tillbaka till fönstret ”Infoga/Redigera bild” med sökvägen till bilden ifylld i fältet ”Bildens webbadress”. Du ser även en förhandsgranskning nedtill i fönstret. Se bilden nedan.

Förhandsgranskning av bilden

För att bilden ska hamna där du vill ha den behöver vi göra ett par inställningar under fliken ”Utseende”, se bilden nedan.

Fliken Utseende

Först ska vi ställa in om bilden ska vara till höger eller vänster om texten. Det gör du under inställningen ”Justering”, se bilden nedan. Du ser även i den lilla förhandsvisningen hur det kommer att se ut.Om du inte har bilden intill någon text behöver du inte göra denna inställning.

Justering av bilden

Under inställningarna för justeringen har du möjlighet att ändra storlek på bilden, detta ändrar inte bildfilen utan skalar endast bilden. Det innebär att det blir bäst kvalitet och storlek på bilden om du laddar upp en bild i sin rätta storlek från början.

Du har även möjlighet att ställa in om det ska vara luft (marginal) runt bilden, det gör du med inställningarna ”Marginal i px (över/under)” respektive ”Marginal i px (vänster/höger)”. Du anger hur många pixlar det ska vara i marginal vertikalt respektive horisontalt, vi rekommenderar att du anger 10 så du får lite luft.

När du är klar med inställningarna klickar du på ”Infoga” längst ner och bilden infogas i ditt nyhetsbrev, se bild nedan.

Infoga bild i nyhetsbrevet

Med den bild och de inställningar vi har använt i vårt exempel blir resultatet enligt nedan.

Bild i nyhetsbrevet

Mer om bildhanteraren

Bildalternativ

Under varje bild/fil (eller brevid varje bildnamn om du bara visar bildnamnet) finns en pil med ett antal menyalternativ:

Bildalternativ

• Välj – väljer bilden/filen (samma som att klicka på bilden/filen)
  • Radera – raderar bilden/filen. Tänk efter innan du raderar bilder/filer som använts i ett utskick redan. Om du raderar bilden så syns den inte längre i mottagarnas mejl.*
  • Redigera – ger dig möjlighet att beskära, rotera, skala och spegla bilder. (Detta val visas bara för bilder, inte för t.ex. pdf- och word-filer.)
  • Visa – visar en förhandsvisning av bilden med alternativ för att redigera och radera. (Klicka på den fyrkantiga symbolen mitt över bilden för att komma tillbaka till din mapp.)
  • Ladda ner – låter dig ladda ned bilden/filen till din dator.
  • Lägg till favorit(er) – lägger till bilden/filen i mappen ”Favoriter” i listan till vänster.

* Det finns ingen maxgräns på utrymmet så du behöver inte radera gamla bilder av utrymmesskäl, men skapa gärna mappar innan du laddar upp bilderna så blir det översiktligare även när du har gjort 200 utskick med 4 bilder i varje.
Du kan t.ex. skapa en mapp för varje år och i den mappen, om du gör många utskick eller har många bilder i varje utskick, skapa en mapp för varje utskick. Läs mer om att skapa mappar nedan.

Skapa mappar (kataloger)

Du kan skapa en ny mapp (även kallad ”katalog”) genom att klicka på ”Skapa katalog” uppe till höger i bildhanterarfönstret, se bilden nedan.

Skapa mapp/katalog

Vill du skapa en mapp i en annna mapp öppnar du helt enkelt den mapp som du vill skapa undermappen i (klicka på mappnamnet i listan ”Kataloger” till vänster så öppnas den) och klickar sedan på ”Skapa katalog” precis som vanligt.

Navigera bland mapparna

För att öppna en mapp klickar du på dess namn i listan ”Kataloger” till vänster. Det dyker då upp en uppåtpil i samma lista, den använder du för att komma tillbaka till mappen ovanför. Finns det undermappar (underkataloger) så dyker de också upp under uppåtpilen. Vill du ta en genväg tillbaka till grundfönstret kan du klicka på ”Images” i kolumen ”Kategorier” längst till vänster.

I bildhanterarens menyrad, precis till höger om ”Filter”, så visas sökvägen till den katalog du befinner dig i.

Radera och flytta mappar

Det går varken att radera eller att flytta mappar.

Flytta bilder/filer

Det går inte att flytta på dina bilder/filer. Vi har låst den möjligheten eftersom om du flyttar på en bild eller fil som använts i ett redan gjort utskick, så försvinner bilden/filen från utskicket – även om det redan levererats till mottagaren.

Har du inte använt bilden/filen i ett utskick än kan du alltid radera den och ladda upp den på nytt till den mapp där du vill ha den (det går att göra även om du redan använt den, men det är ingen bra idé eftersom bilden i så fall kommer försvinna från de gamla utskick den finns med i – den försvinner alltså även ur mottagarnas redan mottagna mejl(!)).

Infoga attribut / Gör nyhetsbrevet personligt

Genom verktyget ”Infoga attribut” kan du göra nyhetsbrevet mer personligt genom att t.ex. infoga namnet på prenumeranten eller andra uppgifter du har i din kontaktlista.

För att infoga ett attribut, ställ musmarkören där du vill ha attributet och klicka på ”Infoga attribut”, se bild nedan.

Infoga attribut

När du klickat på ”Infoga attribut” får du upp ett nytt fönster där du kan välja bland de attribut som finns tillgängliga, se bild nedan. Vill du har fler, kan du enkelt lägga till dessa under ”Verktyg” när du är inne bland dina kontakter.

Infoga attribut

I vårt exempel vill vi infoga kontaktens förnamn, vi klickar därför på ”Lägg till” vid förnamnet enligt pilen i bilden ovan.

Koden för förnamnet infogas då i nyhetsbrevet och kommer att bytas ut till förnamnet för varje kontakt när du gör utskicket. Skulle det inte finnas något förnamn för en viss kontakt raderas koden helt enkelt. Ett exempel på hur det ser ut i nyhetsbrevet när attributet är infogat korrekt ser du i bilden nedan.

Attribut i nyhetsbrevet

Bifoga en fil

Det går inte att bifoga ett dokument med utskicken från Get a Newsletter på samma sätt som när du skickar ett vanligt mail. Vi ger dig istället möjligheten att länka till det i utskicket. Det är mycket bättre ur ett par aspekter – du får ovärderlig statistik över hur många som verkligen har öppnat dokumentet och prenumeranter som inte vill ha det slipper ladda ner det.

För att länka till ett dokument laddar du upp filen hos oss eller på ditt webbhotell och länkar sedan till den. Vill du ladda upp den hos oss gör du enligt följande:

1. Markera det ord du vill ha länkat till filen.
  2. Klicka på ”Lägg till länk” (se detaljerade instruktioner i avsnittet ”Lägg till länk”)
  3. Klicka på ”Bläddra” (ett nytt fönster öppnas med ditt filarkiv/bildhanteraren hos oss, se mer info om filarkivet/bildhanteraren i avsnittet ”Lägg till bild”)
  4. Ladda upp filen (om den inte redan ligger där) och klicka på den.
  5. Du kommer då tillbaka till länkegenskaperna och kan infoga länken.

Textmeddelande

För att minska riskerna att fastna i prenumerantens skärppostfilter och som service till dem som har sitt e-postprogram inställt på att visa enbart text är det bra att skicka med en textversion av ditt nyhetsbrev. Textversionen anger du i fältet ”Textmeddelande”.

Ett tips är att markera allt i ditt vanliga nyhetsbrev, kopiera för att sedan klistra in som textmeddelande. Gå sedan igenom så att justeringen ser bra ut, lägg till eventuella länkar och länkar för att visa visa HTML-versionen av nyhetsbrevet i webbläsaren samt för att avsluta prenumerationen.

(Avsluta-prenumerationen-länken läggs till automatiskt innan nyhetsbrevet skickas ut om du glömt det, däremot läggs inte visa-online-länken till automatiskt i textversionen, bara i HTML-versionen.)

Visa nyhetsbrevet i webbläsaren

För att få med länken till webbversionen av nyhetsbrevet skriver du ##view_online##.

Exempel: Visa nyhetsbrevet med bilder i din webbläsare: ##view_online##.

Avsluta prenumeration

För att få med länken för att avsluta prenumerationen skriver du ##unsubscribe##.

Exempel: Om du mot förmodan skulle vilja avsluta din prenumeration, klicka här: ##unsubscribe##.

(Skulle länken inte vara med i textversionen av nyhetsbrevet lägger vi automatiskt till den längst ner: ”Avsluta prenumeration: ##unsubscribe##”.)

Standardmeddelande

Skulle du inte fylla i någon alls under ”Textmeddelande” lägger vi till ett standardmeddelande enligt nedan när mejlet skickas ut:

Du kan tyvärr inte läsa detta mail eftersom det är utskickat i HTML, gå in på ##view_online## för att läsa det i webbläsaren.

Avsluta prenumeration: ##unsubscribe##

Spara utskicket

När du är klar och vill spara ditt utskick klickar du på ”Spara och stäng”, då sparas utskicket och du kommer tillbaka till listan över dina utskick. Du kan också när som helst klicka på ”Spara och stanna kvar”, skillnaden är att vid ”Spara och stanna kvar” så stannar du kvar på sidan och kan fortsätta redigera ditt utskick (precis som spara-knappen i verktygsraden).

Ju oftare du sparar (”Spara och stanna kvar”), desto mindre arbete tappar du när din internetkoppling går ner eller när datorn kraschar.

Obs: Det kommer inte att skickas ut något till dina prenumeranter för att du klickar på spara. Det skickas ut först när du väljer att klicka på ”Skicka”-ikonen (Skicka) på utskickssidan.