Hem  ›  0. Guider  ›  Inställningar i blockeditorn – Genomgång

Inställningar i blockeditorn – Genomgång

Taggar: , , ,

För att kunna skapa precis det nyhetsbrev du vill ha är det bra att kunna grunderna i blockeditorn. I denna artikel går vi igenom inställningarna steg för steg.

installningar
Bakgrundsfärger

Här justerar du färgen för dokumentet (ytan som ligger bakom själva nyhetsbrevet) och för innehållet (själva nyhetsbrevet). Det finns olika sätt för att ändra färgerna i färgverktyget. Du kan hålla nere och dra muspekaren upp och ner längs med färgskalan för att välja vilken färg du vill ha och sedan dra den lilla cirkeln fram och tillbaka inom färgrutan för att hitta rätt nyans. Om du redan har en färgkod i HTML kan du klistra in den i fältet efter hash tag-symbolen (#) för att få just den färgen som bakgrundsfärg, se exempel nedan.

bakgrundsfarg

Formatering – Brevhuvud och brevfot
Här justerar du brevhuvud och brevfot, de texter som ligger utanför själva nyhetsbrevet och som informerar läsarna om varför de har fått nyhetsbrevet, ger dem en länk för att visa nyhetsbrevet i webbläsaren samt en länk för att avsluta prenumerationen. Du kan ändra vilket typsnitt du vill att texterna ska ha och där kan du välja mellan sju olika varianter. Storleken på texterna justerar du genom att hålla ner och dra muspekaren i sidled. Färgen ställer du in på samma sätt som för bakgrundsfärgen i färgverktyget. Nedan ser du ett exempel på ett brevhuvud med Arial som typsnitt, 21 pixlar i storlek och med svart färg på texten.

brevhuvud

Formatering – Rubriker

Formateringen av rubrikerna i ditt nyhetsbrev påminner helt och hållet om formateringen för sidhuvud och sidfot. Du väljer vilket typsnitt du vill att dina rubriker ska ha, du justerar storlek genom att dra muspekaren i sidled och du väljer färg i färgverktyget. Rubrikerna finns i tre storlekar – rubriknivå 1, 2 och 3. När du sätter storleken är det rubriknivå 1 du justerar samtidigt som rubriknivå 2 utgör 80 % av nivå 1 och rubriknivå 3 utgör 64 % av nivå 1. Nedan ser du ett exempel på hur de tre olika rubriknivåerna ser ut då storleken är inställd på 26 pixlar.

rubrik

Formatering – Innehåll

Här ställer du in typsnitt, storlek och färg för den text du har i nyhetsbrevet. Detta gör du på precis samma sätt som för tidigare textredigeringsalternativ – genom att välja typsnitt, dra muspekaren i sidled för storlek och välja textfärg i färgverktyget. Här väljer du också vilken färg du vill ha på länkarna i ditt nyhetsbrev. Nedan är ett exempel på formaterat innehåll där typsnittet är Arial, storleken är 12 pixlar, textfärgen är svart och länkfärgen är orange.

lankfarg

Separatorer

Separatorer använder du som avskiljare i nyhetsbrevet. De består av streck som du själv bestämmer tjocklek och färg på vilket du gör genom att föra muspekaren i sidled för storleken och välja en färg i färgverktyget. Nedan är ett exempel på hur två separatorer med storleken fyra pixlar och färgen orange ser ut.

separatorer

Marginaler

Marginalerna ställer in utrymmet mellan kanten på nyhetsbrevet och själva innehållet. Du justerar marginalen för vänster/höger och över/under var för sig genom att hålla nere och dra muspekaren i sidled. Nedan ser du ett exempel där marginalen för över och under är inställd på noll pixlar och marginalen för vänster och höger står på nio pixlar.

marginaler

Ämne

Du får möjlighet att fylla i ditt ämne för nyhetsbrevet det första du gör när du kommer in i blockeditorn. Skulle du ändra dig kan du göra detta på två ställen. Dels under inställningar under rubriken Ämne men också genom att klicka högst upp till vänster i blockeditorn, se exempel nedan. Där redigerar du ditt ämne och klickar sedan på Spara.

amne
Lycka till!