Hem  ›  5. Övrigt  ›  Konkreta tips för att skriva ett bra ämne

Konkreta tips för att skriva ett bra ämne

Taggar: , ,

Ämnesraden för dina nyhetsbrev är det första dina prenumeranter får syn på när de tar emot ditt mail och den ligger ofta som grund till beslutet om att öppna mailet eller inte. Öppningsfrekvensen kan variera med upp till 10-20 % baserat på hur din ämnesrad ser ut. Men hur går man tillväga för att skriva en ämnesrad som får så många som möjligt att vilja öppna mailet? Vi har sammanställt några generella tips till dig. Tänk dock på att det är du som känner din kund allra bäst. Testa dig fram mellan olika typer av ämnesrader och följ sedan upp med hjälp av rapporterna som är kopplade till dina nyhetsbrev för att se vilken typ av ämnesrad som fungerar bäst bland dina mottagare i form av öppningsfrekvens.

Gör en jämförelse i din egen inkorg

Öppna din egen mail och jämför ämnesraderna bland mailen i inkorgen med de som ligger i skräpposten. Hur skiljer de sig åt? Förmodligen ganska markant. Ett mail i min skräppostmapp som ni ser nedan har ämnesraden ”Save-8O%-0ff©-Cia!is©-Levitra©” vilket ju är ett extremt exempel, men även ett mail med ämnesraden ”Bekväm BH – 69% / Läderfodral till Samsung Galaxy -60% / Paddelborste” trängs i samma skräppostmapp.

skrap

I inkorgen ligger flera öppnade och grundligt lästa nyhetsbrev med ämnesrader som tilltalar mig betydligt mer. Och på den här punkten verkar spamfiltret och jag vara överens.

inkorg

Har du tänkt på hur din målgrupp resonerar kring detta? Vad skapar nyfikenhet hos dem? Ha detta i åtanke när du skriver din ämnesrad och testa gärna med många olika varianter för att se vad som funkar bäst.

Var ärlig

Ljug inte i ämnesraden för att locka fler till att öppna mailet, det leder bara till besvikelse när nyhetsbrevet sedan inte lever upp till vad ämnesraden lovar. I värsta fall ser prenumeranterna dig som oseriös och väljer att avregistrera sig från ditt nyhetsbrev. Håll dig relevant och sammanfatta kort vad som väntar läsaren i nyhetsbrevet.

Viktiga ord först

amnesrad

Vissa e-postklienter kan klippa av ämnesraden vilket gör att alla ord i ämnesraden inte syns när mottagaren ögnar igenom sin inkorg. Försök därför att utforma din ämnesrad så att de viktigaste orden kommer först. Håll dig kortfattad, alltid under 49 tecken inklusive blanksteg.

Veckans nyheter från Företag X – skolstarten är nära och vi har allt du behöver” klipps av som du ser i bilden och kan med fördel istället bytas ut till ”Allt du behöver inför skolstarten”.

Avsändare

Lika viktigt som det är med en bra ämnesrad för ditt nyhetsbrev är det att ha en tydlig avsändare. Mottagaren vill veta vem mailet kommer ifrån och känns avsändaren igen så ökar öppningsfrekvensen. Tänk på att många e-postklienter inte bara klipper av ämnesraden utan också avsändarraden. Visst blir man lite nyfiken på att ta reda på vem det är som har skickat mailet på bilden nedan, men det hade nog varit skönare att se det på en gång.

avsandare

Våga sticka ut

Ställ frågor, spela på mottagarens känslor eller provocera en aning, ämnesrader som sticker ut pockar på vår uppmärksamhet. Många som skickar ut nyhetsbrev vågar inte ta ut svängarna utan använder sig av samma typ av ämnesrad vid varje utskick, exempelvis ”Företagsnamn – nyhetsbrev 19 juni”. För att ett nyhetsbrev med den ämnesraden ska få hög öppningsfrekvens krävs det att avsändaren har en oerhört bra relation med sina prenumeranter eller att de vet vad som väntar i nyhetsbreven.

Undvik specialtecken

Var försiktig med att använda utrops-, procent-, dollar- och eurotecken samt asterisker (*). Självklart kan dessa symboler ha sin plats men var försiktig eftersom att ämnesrader som innehåller dessa specialtecken ofta flaggas som spam och kommer inte alltid fram till mottagaren.

Det var några generella tips, men utgå alltid från dig själv och dina kunder och prova dig fram!