Hem  ›  0. Guider  ›  API och Formulär – Genomgång

API och Formulär – Genomgång

Taggar: , , , ,

På sidan ”API och formulär” kan du dels skapa länkar och formulär som dina besökare/kunder/medlemmar kan använda för att prenumera på dina utskick och nyhetsbrev. Du kan också läsa mer om hur man kommunicerar med API:et.

Prenumerationsformulär och -länkar

Med prenumerationsformulär och prenumerationslänkar kan du på ett enkelt sätt låta folk anmäla sig till dina nyhetsbrev.

Vad är ett prenumerationsformulär?

Ett prenumerationsformulär är ett formulär som du kan lägga till på din egen sajt för att låta folk anmäla sig till ett nyhetsbrev. Genom att svara på ett par frågor skapar vi automatiskt ett formulär i HTML som du kan klippa-och-klistra in på din sajt om du har tillgång till källfilerna för sajten.

Har du inte tillgång till källfilerna eller inte känner dig bekväm med att hantera HTML kan du använda en prenumerationslänk istället (se nästa avsnitt), då hanterar vi formuläret åt dig.

Vad är en prenumerationslänk?

En prenumerationslänk är en länk som du kan lägga upp på din sajt, på Facebook, på Twitter, skicka i ett mejl och så vidare för att man ska kunna anmäla sig till ditt nyhetsbrev. Länken leder till ett formulär på vår sajt där man fyller i för- och efternamn samt e-postadress och sedan klickar på ”Prenumerera på nyhetsbrevet” för anmäla sig till nyhetsbrevet.

Formulärets språk beror på vilket språk du har valt för listan. Vill du byta språk går du till fliken ”Listor” och klickar på den lista (det nyhetsbrev) det gäller.

När man har anmält sig via formuläret så skickas ett bekräftelsemejl till användarens e-postadress för att bekräfta att användaren verkligen vill ha nyhetsbrevet. Det görs för att man inte ska kunna skapa prenumerationer åt andra personer utan deras vetskap eller mot deras vilja.

API och api-nycklar

API:et ger dig möjlighet att koppla ihop din egen sajt med informationen på ditt konto hos Get a Newsletter, så att du automatiskt kan lägga till och ta bort prenumeranter m.m. API-nycklarna gör det möjligt för dig att skilja på varifrån dina prenumeranter kommer.

Vad är ett API?

Ett API, Application Programming Interface, är ett gränssnitt – en standardiserad uppsättning kommandon och regler – för att på ett enkelt sätt kunna komma åt funktioner i ett annat system eller en annan del av samma system när man programmerar. I det här fallet innebär det att du som har en egen sajt kan prata direkt med vårt system för att till exempel lägga till och ta bort prenumeranter på dina listor.

Du kan läsa mer om vårt API i API-dokumentationen.

Vad är en API-nyckel?

En API-nyckel är en kod som du ger ett eller flera formulär för att kunna hålla reda på från vilket formulär dina prenumeranter kommer.

Exempel:

• Du har ett nyhetsbrev ”Veckans kvartersbio” som du skickar ut en gång i veckan.
  • Du har ett formulär på din sajt där man kan prenumerera på nyhetsbrevet.
  • Du har också en länk på Facebook till ett formulär hos oss där man kan prenumerera på nyhetsbrevet (mer info under ”Vad är en prenumerationslänk?”).

För att kunna se hur många av prenumeranterna som anmält sig via formuläret på din sajt och hur många som använde länken på Facebook ger du de två formulären varsin API-nyckel. Oavsett vilket formulär man använder kommer man läggas till i samma lista och få samma nyhetsbrev, men du kan se vilket formulär respektive prenumerant skrev upp sig med och på så sätt se vilken kanal som är effektivast för att nå presumtiva prenumeranter. Hur många prenumeranter som anmält sig genom respektive formulär ser du i listan över API-nycklar (följ länken eller klicka på ” Visa API-nycklar” i fliken ”API & Formulär”).

Generellt vill du ge varje formulär en individuell API-nyckel, men det är fullt möjligt att ge olika formulär samma API-nyckel; då kommer de formulären räknas som ett och samma formulär i statistiken över varifrån prenumeranterna kommer.

API-nycklarna kan användas vare sig du skapar ett prenumerationsformulär, en prenumerationslänk eller använder API:et för att lägga till prenumeranter.

Verktyg

Längst till höger på sidan finns en uppsättning verktyg. De förklaras nedan. Samtliga verktyg kan också nås från länkarna mitt på sidan, där de är grupperade efter funktion.

Visa API-nycklar

”Visa API-nycklar” visar en lista över alla dina API-nycklar och hur många prenumeranater som kommit via respektive nyckel. Mer information om API-nycklar under ”Vad är en API-nyckel?”.

Lägg till API-nyckel

”Lägg till API-nyckel” låter dig skapa en ny API-nyckel. Mer information om API-nycklar hittar du under ”Vad är en API-nyckel?”.

Skapa prenumerationslänk

”Skapa prenumerationslänk” låter dig skapa en ny prenumerationslänk. Mer information om prenumerationslänkar hittar du under ”Vad är en prenumerationslänk?”.

Skapa prenumerationsformulär

”Skapa prenumerationsformulär” låter dig skapa ett nytt prenumerationsformulär. Mer information om prenumerationsformulär hittar du under ”Vad är ett prenumerationsformulär?”.

API dokumentation och funktioner

I ”API dokumentation och funktioner” hittar du mer information om API:et – vilka funktioner som finns, länkar till nödvändiga bibliotek, hur du gör för att ansluta samt ett litet exempel i PHP (men API:et använder XML-RPC och fungerar med vilket system som helst som kan hantera XML-RPC).